Camille Claudel Statuaire

Na twee boeken geschreven te hebben, Het Parijs van Isis (2010) en Herstory of Art (2012) wil ik mij nu gaan richten op het schrijven van een biografie over Camille Claudel. Een droom die ik al jaren koester.

In 1994 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren met een doctoraalscriptie over Camille Claudel (1864-1943). Al tijdens het onderzoek voor mijn scriptie ontstond het plan om een Nederlandstalige biografie te schrijven over deze talentvolle beeldhouwster.

 

In de afgelopen jaren ben ik nooit gestopt met het verzamelen van literatuur over Camille Claudel en de tijd waarin zij leefde. Ook heb ik de levens bestudeerd van belangrijke personen om haar heen, zoals de beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) en haar broer, de schrijver Paul Claudel (1868-1955).Om Claudels psyche enigszins te kunnen doorgronden, ben ik mij gaan verdiepen in de Jungiaanse psychologie, een fascinerende studie die mij veel inzichten heeft gegeven. Deze zomer (2012) wil ik starten met letterlijk in de voetsporen te treden van Camille Claudel en alle plaatsen te bezoeken waar zij gewoond en/of gewerkt heeft.

Ik hoop mijn onderzoek naar deze fascinerende vrouw en haar geweldige oeuvre in 2014 te kunnen publiceren, op haar 150e geboortedag (8 december 2014). Ik weet nu al dat het een prachtig boek wordt, voorzien van schitterende full-color foto’s gemaakt door mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel. De titel van mijn biografie is Camille Claudel statuaire, zoals geschreven staat op het visitekaartje dat zij gebruikte tussen 1888 en 1899. (statuaire is het Franse woord voor beeldhouwer).

visitekaartje Camille Claudel tussen 1888 en 1899

De bedoeling van dit blog is de lezer op de hoogte te houden van mijn bevindingen tijdens het onderzoek en schrijfproces van mijn boek. Korte berichten plaats ik op de speciale Facebookpagina van het boek: http://www.facebook.com/camilleclaudelstatuaire  Nadat het boek gepubliceerd is, zal ik dit blog blijven gebruiken want wie kan vandaag de dag zeggen dat alles is gezegd over Camille Claudel?

Karin Haanappel, 26 juni 2012

 

 

4 gedachten over “Camille Claudel Statuaire

 1. hoi karin!
  Erg mooi om te lezen over Camille, zeker omdat er verder op het internet vrij weinig over haar te lezen is! Het enige wat ik als advies kan geven is dat je de Franse zinnen nog als vertaling erbij zet want, als je geen frans kan (zoals ik ), is dat heel jammer want zo mis je sommige delen van het verhaal.
  Ik ga zeker je boek kopen en kijk ernaar uit!
  mijn complimenten .

  • Hoi Chantal, bedankt voor je complimenten! Ik kan je geruststellen want in het boek zullen citaten in het Nederlands staan (in de noten staan de citaten in de originele taal) en als ik verder Franse termen gebruik, staan die de eerste keer vertaald in het Nederlands erbij. Het wordt een prachtig boek en het is zo fijn eraan te werken, Camille Claudel verdient het om erkend te worden als geniaal kunstenares! groet, Karin

 2. Beste Karin!
  Wat zal Camille jou dankbaar zijn dat jij één van de weinigen bent die nu dan eindelijk, na 150 jaar (!!), de waarheid over haar leven grotendeels boven water heeft gekregen en gepubliceerd!
  Ik zal 8 december zeker in het Singer museum aanwezig zijn als jouw boek wordt gepresenteerd!
  Wat zal het heerlijk ( en tegelijkertijd schrijnend) zijn geweest om al dit materiaal bij elkaar te krijgen en zo intensief met haar leven bezig geweest te zijn! Ik benijd je daar echt om en ben je enorm dankbaar!
  Een stille bewonderaar van Camille,
  Charlotte Rugebregt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s